Basınçlı Hava Tesisatı

Kompresör Basınçlı Hava Tesisatı Projelendirme

 

Kompresör Basınçlı Hava Tesisatı Neden Önemlidir?

 
Kompresör Hava Tesisatı, Kompresöre Harcanan Elektrik enerjisi ve üretilen basınçlı havadan en etkin şekilde faydalanmak açısından önemlidir. Günümüzde endüstride kullanılan vidalı kompresörlerin çoğu bu açıdan harcadıkları enerjiyi tam olarak basınçlı havaya çeviremezler. Basınçlı hava tesisatı yapılırken satın alınan veya mevcut kompresörün çalışma basıncına,debisine (ürettiği birim zamandaki hava miktarı Litre/dakika,m3/dakika vs.) kullanılacak işletmenin yüz ölçümüne yapılacak tesisatın uzunluğuna uygun olarak projelendirilmelidir. Çünkü vidalı kompresörünüzün kapasitesine ve yukarıda belirtilen teknik konulara bakılmaksızın yapılan tesisatlar satın aldığınız kompresörün ürettiği basınçlı havayı verimli kullanamamanıza neden olur. Vidalı kompresör tesisatı kompresör kapasitesinin gerektirdiği çap kesitinden daha küçük seçildiğinde vidalı kompresörün hava çıkışı ile tesisatınızın ilerleyen noktaları arasında basınç farkları oluşur. Örneğin vidalı kompresörünüzün manometresinde 8 bar basınç okuyabilirken tesisatınızın 30-40 metre ilerisinde 6 bar- 7 bar basınç okursunuz.  Bunun Sebebi Basınçlı hava tesisatınızın çap kesitininin yeterli olmaması, tesisatınızda çok fazla dirsek T bağlantı, manşon vs. gibi aksesuarların kullanılması, tesisatınızın çok aşırı uzun olmasına rağmen belli noktalarda rezerv tankı konulmaması olabilir.  Sonuçta arada oluşan 2 bar fark size ekstra elektrik yakıtı maaliyeti olarak geri döner. Aylık ve yıllık maaliyet hesaplamalarına bu rakamlar çok ciddi kayıplara dönüşmektedir.
 
 
 

Doğru Basınçlı Hava Tesisatını Nasıl Projelendirebilirim?

 
Vidalı kompresörünüzün Basınçlı Hava Tesisatı çıkışından en az bir veya iki boy büyük tesisat yaptırmayı ihmal etmeyin.(örneğin 30 hp vidalı kompresörün hava çıkışı genellikle 3/4 inç ya da 1 inç olup bu büyüklükte bir kompresör uygulanacak tesisat  1 1/4 inç {plastik olursa} 1 inç {metal olursa} olmalıdır.)
 
Basınçlı hava tankınızın kompresörünüzün kapasitesine uygun olduğundan, yani küçük veya çok büyük olmadığından emin olun.
 
Tesisatınızda sırf estetik görünüm kazandırmak için gereksiz ve aşırı Dirsek, T bağlantı,Manşon vs. gibi bağlantılar yaptırmayın. Bu bağlantılar gereksiz konulduğunda basınç kaybına neden olur. ( uygun kapasitede olmayan tesisatlarda her 10 metrede 0,8 bar basınç kaybı oluşur.)
 
Tesisatınıza 50 metreden sonra mümkünse ekstra bir hava rezerv tankı ekleyin.
Kompresör Servisi, Kompresör Bakımı, Kompresör Tamiri, Kompresör Fiyatları için Bize Ulaşın..